De Epipremnum (Drakenklimop) laten hangen of klimmen?

De Epipremnum is een hele speelse plant. Veel soorten hebben een marmer patroon op de bladeren met verschillende groene en witte kleuren. Het is een klimplant die je zelfs over de gehele muur kan laten groeien! Wil je weten hoe deze plant het beste groeit? Lees dan gauw verder!

Oorsprong van de Epipremnum

De Epipremnum staat bekend onder vele namen. Andere bekende namen zijn de Scindapsus, Goudrank, Drakenklimop en Photos. De Epipremnum komt oorspronkelijk uit Zuidoost-Azië en groeit in bosrijke gebieden. Hier is de luchtvochtigheid hoog en groeit de plant tegen bomen aan. Door haar leefgebied, is ze gewend om beschermt te worden tegen direct zonlicht. 

De Epipremnum is lid van de Araceae (Aronskelken) familie, net als de Aglaonema.

Waar zet je de Epipremnum in huis?

De Epipremnum is geen hele moeilijke plant qua licht. Ze houdt van een plek met indirect zonlicht of ochtend/avond zon. Ze kan dus prima in een ruimte staan die op het noorden, oosten of westen gericht staat. Mocht ze in een kamer op het zuiden staan, zet haar dan iets verder van het raam af om niet de volle dag in de zon te staan. Anders verbranden de bladeren en krijgen deze bruine vlekken.

Patroon op de bladeren

De bladeren van de Epipremnum hebben een soort marmer look met licht- en donkergroen. Wanneer de plant op een plek staat met direct zonlicht, kom je meer lichte kleuren in het patroon tegen. Zodra de Epipremnum op een dokerdere plek staat, worden nieuwe bladeren donker. Donkere, groenere bladeren hebben namelijk minder licht nodig voor het proces van de fotosynthese. Wil je liever dat je Epipremnum weer een lichter patroon krijgt? Je kan haar gewoon weer terug zetten op een lichtere plek. Echter, de oude donkere bladeren blijven gewoon hun eigen kleur hebben. Mocht je Epipremnum egaal donkergroene bladeren krijgen, is dit een teken dat ze meer licht nodig heeft.

Hoeveel water mag ik geven?

De Epipremnum is géén dramatische plant. Daarmee bedoel ik dat ze niet gelijk gaat hangen als ze te veel of te weinig water krijgt. Ze is het meest comfortable bij wekelijks een lekkere scheut water. Geef hierbij in de warme maanden wat meer water dan in de koude maanden. Zorg ervoor dat de Epipremnum geen zeiknatte grond heeft, maar houdt deze wel vochtig. Dit kan je makkelijk controleren door je vinger 2 centimeter in de grond te steken. Blijft de grond aan je vinger plakken, is deze vochtig genoeg. Is de grond sompig, geef je teveel water.

Hangen of klimmen?

Zoals in de inleiding vermeld, kan de Epipremnum gebruikt worden als hangplant en klimplant. Mijn Epipremnum klimt tegen een mosstok aan. Dit gaat als een speer! Het gaat zelfs zó snel, dat ik de plant bij moet snoeien om niet te groot te worden. Wat ik ervan af knip, gebruik ik om stekjes mee te maken. Deze stekjes staan momenteel allemaal in schnaps glazen wortels te groeien. Zodra deze klaar zijn om gepot te worden, ga ik mijn extra Epipremnums inzetten als hangplanten.

Hoe stek je de Epipremnum?

De Epipremnum heeft luchtwortels aan de stengels zitten, onder de bladeren. Deze kan je eenvoudig op water stekken. Meer weten over hoe je dit doet? Nog even wachten! Binnenkort komt hier een nieuwe blog over.

Is de Epipremnum een giftige plant?

De Epipremnum is een licht giftige plant bij inname. Het wordt daardoor afgeraden om deze in bereik van huisdieren en kleine kinderen te houden, omdat dit ongemakken kan veroorzaken. Verder heeft de plant geen invloed op mensen.

Sarah's weetjes

Wist je dat de Epipremnum een super luchtzuiverende plant is? Bij dit proces komen geen schadelijke stoffen vrij in de lucht, omdat deze via de wortels de grond in gaan en daar afgebroken worden. Het is dus een perfecte plant om in huis of op je kantoor te hebben!

Conclusie

De Epipremnum is een plant die je op verschillende manieren kan implementeren in je interieur. Bijvoorbeeld over de muur of naar beneden hangend vanaf een kast. Door het marmeren patroon op de bladeren, het makkelijk stekken van de plant en de vele plaatsen waar je de Epipremnum kan neerzetten, is dit een ideale plant voor beginners én gevorderden.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.