De Geldboom. Wie heeft deze nou niet? Deze, in huiskamers vooral kleine, boompjes zie je overal! Ze zijn enorm populair en wanneer goed vezorgd, kunnen ze heel groot worden. Ik kocht mijn boompje 1,5 jaar geleden. Toen was ze ongeveer 25 centimeter groot en nu alweer bijna 80. De Thai bij mij om de hoek heeft er eentje in het restaurant staan van wel drie meter hoog!

Oorsprong van de Pachira
In de huiskamer wordt voornamelijk de Pachira Aquatica gezien, maar dit is niet de enige variant. In de natuur zijn er veel meer. De Pachira groeit voornamelijk in vochtige moerasgebieden en in de natuur kunnen de bomen wel tot 20 meter hoog worden!
Naast de Latijnse naam heeft de Pachira verschillende namen zoals Geldboom, Watercacao of Money Plant.
Waar zet je de Pachira in huis?
De Pachira staat het liefst in ochtend- en avondzon of in een plek met indirect licht. Mijn pachira heeft onder andere bij het raam op het noorden gestaan waar sochtends wat zonnestralen binnen komen en nu staat ze een aantal meter van het raam op het noorden. Mocht je jouw Pachira op het westen of oosten zetten, kan dat zeker. Let er wel op dat ze maar een aantal uur per dag volle zonnestralen op haar bladeren krijgt. Wanneer je Pachira snel groeit maar weinig bladeren aan haar takken maakt, is dit een teken op te weinig licht. Wanneer je Pachira gele bladeren krijgt, kan het een teken zijn op te veel licht. Haar bladeren verbranden dan.
Hoeveel water mag ik geven?
De pachira is een eenvoudige plant met water geven. Ze slaat water op in haar stam, waardoor het niet erg is om de plant een weekje over te slaan. Mijn Pachira heeft om de week water nodig. Het kan zijn dat jouw Pachira net iets vaker of minder vaak water nodig heeft. Zorg er vooral voor dat de grond 2 centimeter diep droog is voordat je water geeft, en geef dan een flinke scheut. In het begin moet je wat vaker voelen aan de grond om te leren wat je plant nodig heeft. Is de grond sompig, geef dan vooral een aantal weken géén water. Sompige grond kan wortelrot veroorzaken wat slecht is voor je plant.
De Pachira houdt van een gemiddelde tot hoge luchtvochtigheid. Je kan een bakje met water naast je plant zetten om de luchtvochtigheid te verhogen. Het beste is om je Pachira niet naast de verwarming te zetten omdat hieromheen vaak drogere lucht is.
Mijn Pachira krijgt uitschieters
Wil je dat je Pachira egaal rond en groot groeit? Draai dan regelmatig je plant een stukje zodat ze evenveel licht krijgt aan alle kanten. Heb je toch uitschieters vanaf de stam? Deze kan je gebruiken om een nieuwe Pachira mee te maken! Wil je weten hoe je deze stekt? Dan moet je nog heel even wachten op een volgend artikel!
De gevlochten Pachira
De stam van de pachira is vaak gevlochten. Wil je je eigen Pachira ook vlechten? Een volwassen Pachira kan beschadigen wanneer de stammen te ver worden gebogen, vlecht daardoor juist de jonge stekjes waarij de steeltjes nog groen en flexibel zijn.
Mijn Pachira laat ik lekker wild groeien. Uitschieters laat ik lekker gaan en de gevlochten stam heb ik uit elkaar gehaald om de losse planten meer plek te geven om te groeien. Iedereen heeft hierin zijn of haar voorkeur, dus doe vooral waar je zin in hebt om jouw ultieme jungle te creëren!
Is de Pachira een giftige plant?
De Pachira is niet giftig bij aanraking maar wel bij inname. Kijk hiermee dus uit bij kinderen en huisdieren en neem contact op met de huisarts bij inname.
Sarah's weetje
Doordat de Pachira houdt van een gemiddelde tot hoge luchtvochtigheid, maakt het een prima plant voor in je badkamer!
Conclusie
Met de Pachira kan je alle kanten op! Ze is een enorm populaire kamerplant waar je je creativiteit erop los kan gooien. Begin vooral met een klein boompje. Dan kan je het hele proces meemaken waar ze uit groeit tot een volwaardige 'binnenboom'.

Reactie plaatsen
Reacties